Kommunalråd(s)kandidat klar i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriterna föll när förre ekonomichefen Sara Lundberg valdes till kommunalrådskandidat på torsdag kväll. – Nu flyttar jag hem och byter kostym säger hon.

Det var upplagt för en personstrid mellan fullmäktiges ordförande Peter Rydfjäll eller kommunalrådet Lotta Åman, som hoppat av, men som ändrat sig.

Stor överraskning

Men omröstningen blev en stor överraskning för många.

Förre ekonomichefen Sara Lundberg, som bor i Umeå, lanserades som tredje kandidat och hon vann en förkrossande seger.

Hon fick fler röster än förhandsfavoriterna tillsammans. 14 röster jämfört med Peter Rydfjälls sju röster och Lotta Åmans sex röster.

– Oh boy, säger en omtumlad Peter Rydfjäll i en spontan kommentar.

– Jag förstår om det kommer som en överraskning för många, det här är ganska nytt för mig också, men att jag fick så många röster tyder på ett stöd i alla fall, säger Sara Lundberg.

Medlem på torsdagen

Stämmer det att du blev medlem i det socialdemokratiska partiet på torsdagen?

– Jadå,  så är det.

Hur ser du på valet av dig som kommunalrådskandidat?

– Det är väldigt överraskande, men också hedrande. Jag tycker att det ska bli intressant att pröva på att jobba i Arvidsjaurs kommun ur ett annat perspektiv och i en annan roll. Nu blir jag politiker och byter kostym, så att säga

Vänsterpartiet har godkänt henne som kommunalrådskandidat och det betyder att den valtekniska samverkan mellan de två partierna kommer att bli av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.