Foto: TT/SVT

Åskovädret orsakade fem nya skogsbränder i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen brann det på 31 ställen runt om i Norrbotten. Fem nya bränder orsakades av åskovädret som drog in över länet under söndagen.

De flesta bränderna i Norrbotten är inte aktiva just nu, däremot är läget fortfarande kritiskt vid de tre största bränderna i Klockarmyren och Stourravaare i Jokkmokks kommun och Sörkaipa i Gällivare kommun. Framförallt när det kommer till resurser och uthållighet.

Att bränderna inte är aktiva innebär att räddningstjänsten inte har personal på plats, utan endast har efterbevakning.  De har lämnat över till markägarna som själva håller koll så att bränderna inte blossar upp igen.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

– Vi har 31 händelser, men just nu har vi bara tre stycken som är aktiva och som vi har ute folk på. Vi ska försöka rensa bort några från vår lista helt och hållet så att vi får mindre att hantera, säger Patrik Bylin, räddningschef i Luleå.

Fem nya bränder igår

På lördagen orsakade blixtnedslag tio stycken nya skogsbränder. Därför fanns det en oro över att det åskoväder som drog in över Norrbotten på söndagen skulle resultera i lika mång a nya bränder. Det blev dock färre än man hade räknat med.

– Gårdagskvällen var lugnare än i förrgår när det också gick åska och kom ett stort antal bränder. Men igår var det inte mer än fem stycken. Det känns som att vi har ganska bra koll på läget just nu.

Det varma vädret verkar dock hålla i sig, vilket innebär att brandrisken är fortsatt stor.

– Det ser ut att bli riktigt varmt nu i mitten eller slutet av veckan. Det ska vi försöka ha med i vår planering, för då är risken stor att det kan ta fart igen, säger Bylin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet