Robert Larsson jobbade 117 timmar på drygt två och en halv vecka när bränderna härjade som mest i Överkalix kommun. Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Robert jobbade 117 timmar med skogsbränderna i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandmannen och insatsledaren Robert Larsson jobbade 117 timmar när bränderna härjade som mest i Överkalix kommun sommaren 2018.
– Jag tror jag hade en och en halv vecka semester totalt.

Överkalixbon Robert Larsson jobbar till vardags på länstrafikens kundservice. Men han är också deltidsbrandman. Vilket innebär att han när som helst kan få ett larm på sin personsökare.

– I somras försökte man åka på det man kunde Det blev inte mycket semester, säger Robert Larsson.

Jobbade flest timmar

I Överkalix pågick räddningstjänstens insatser mellan den 11 juli och 29 juli. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutade nyss att kommunen får 1733 077 kronor i ersättning för alla omkostnader under den perioden.

Brandmannen och insatsledaren Robert Larsson var den som jobbade flest timmar med bränderna i Överkalix kommun.

– Det var intensivt och vissa kommuner var ju mer utsatta än andra. Ibland fick vi pussla när larmcentralen ringde och frågade hur det gick och hur länge vi skulle vara på samma ställe när det brann på ett annat, säger han.

Tufft i början

Men trots att situationen i länet var extrem med 213 bränder under sex veckor menar Robert Larsson att det gick ganska smidigt i Överkalix.

– Det var först i början som det var lite problem med maten och svårt att få folk. När vi hade varit igång ett par dygn flöt det på. Då visste folk att det behövdes mat och personal.

Guldvärt med frivilliga

Efter att Jokkmokks kommun, som drabbades värst av sommarens bränder, gick ut och sökte frivilliga började folk höra av sig till räddningstjänsten i Överkalix och fråga om de behövde hjälp.

– Vi behövde inte så mycket utomstående hjälp men det blev så att två frivilliga var ute och hjälpte till. Det var guldvärt, säger Robert Larsson, deltidsbrandman och insatsledare under sommarens skogsbränder i Överkalix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet