Thomas Andersson, platschef vid räddningstjänsten i Jokkmokk. Foto: Kent Vikström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Insatserna vid skogsbränderna i Norrbotten bland de dyraste i landet

Publicerad

Under sex veckors tid i somras hade Norrbotten hela 213 bränder. Räddningstjänstinsatserna som gjordes under den perioden tros ha kostat uppemot 30 miljoner kronor – uppskattningsvis hälften gick till den stora skogsbranden i Klockarmyran i Jokkmokk.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har hittills betalat ut drygt 37 miljoner kronor i ersättning för räddningstjänstinsatserna under sommarens skogsbränder. Ett stort antal ersättningar väntar dock på att hanteras.

Jokkmokks kommun har bland annat beviljats drygt 1,2 miljoner kronor i ersättning efter den stora skogsbranden i Klockarmyran i juli månad. Alla kostnader är inte sammanställda ännu, men av de skogsbränder som härjat i Norrbotten är Jokkmokk den som krävt överlägset mest resurser.

– Det är för tidigt att säga exakt, men den totala kostnaden i Jokkmokk hamnar uppskattningsvis på mellan 12-15 miljoner kronor totalt, säger Thomas Andersson, platschef vid räddningstjänsten i Jokkmokk.

Viktiga pengar

Storleken på självrisken skiljer sig från kommun till kommun, för Jokkmokk ligger den på drygt 199 000 kronor. Alla kostnader utöver det kommer att täckas av den statliga ersättningen från MSB.

– För en en liten inlandskommun som oss så vore det förödande om vi inte skulle få någon hjälp. Det är fruktansvärt stora pengar det rör sig om och de pengarna finns ju inte. Hade vi inte fått de här pengarna skulle det ju innebära försämrad likvidation för kommunen.

– Därför är vi väldigt glada över att det finns det här systemet, att staten via MSB går in och stöttar berörda kommuner.

213 bränder i länet

De tre största bränderna i övriga landet beräknas enligt räddningstjänsten i Norrbotten kostat uppskattningsvis 35 miljoner kronor styck. Den totala mängden bränder i Norrbotten förväntas komma upp i en liknande summa.

– Förutom bränderna i Jokkmokk har vi haft totalt 213 bränder under sex veckors tid, när det var som värst hade vi 35 stycken per dag, säger Bengt Nilsson, räddningschef i Boden och Jokkmokk.

Han fortsätter:

– Jag kan tänka mig att vi hamnar på upp emot 30 miljoner kronor när allt är sammanställt, så vi är nästan lika dyra som de stora bränderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet