Staffan Moberg, jurist hos Svensk försäkring. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så mycket kan skogsbränderna kosta

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen till de som drabbats av sommarens skogsbränder förväntas bli dubbelt så stor som den stora branden i Västmanland för fyra år sedan. Något som kan leda till ökade försäkringspremier.

Svensk Försäkring, försäkringsbolagens branschorganisation, gör bedömningen att ersättningen som bolagen kommer att betala ut efter sommarens alla skogsbränder beräknas ligga på cirka 800 miljoner kronor.

 – Som jag uppfattar det är de här skogsbränderna i dagsläget ungefär dubbelt så stora som skogsbranden i Västmanland. Den låg på cirka 400 miljoner kronor i kostnader för försäkringsbranschen. Då skulle det här kunna röra sig om 800 miljoner kronor, säger Staffan Moberg, jurist hos Svensk Försäkring.

Dyrare försäkra skog i framtiden

Den totala summan kommer däremot inte att vara i närheten av de 3,8 miljarder kronor som försäkringsbolagen tvingades betala ut efter stormen Gudrun 2004. Däremot kan det leda till att det blir dyrare att försäkra skog eller fastigheter i skog.

 – Jag gör den bedömningen att det kommer bli så. Jag tror att försäkringsbranschen har sett att risken är stor, med den sommar vi haft med torka tillsammans med de omfattande bränderna. Det sammantaget gör ju att riskbedömningen blir högre, och är risken högre, så blir även premien högre.

Brandgator kan bli nytt krav

I mitten av augusti ska försäkringsbolagen träffas för att gå igenom skadeläget efter sommarens bränder.

– Vi ska se vad försäkringsbranschen kan ställa för krav på myndigheter och andra aktörer. Sedan är det upp till varje försäkringsbolag att själva avgöra vilka krav man ska ha hos skogsägaren, säger Staffan Moberg, jurist hos Svensk försäkring.

Skärpta krav för att kunna försäkra skog kan bli verklighet nu efter sommaren.

– Brandgator ser jag framför mig som ett krav, som förmodligen också kommer från myndighetshåll här framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet