Arkivbild från skogsbranden i Klockarmyren i Jokkmokk. Foto: SVT

Blixtnedslag har orsakat en mängd nya bränder i Norrbotten

Publicerad

Larmen om skogsbränder i Norrbotten fortsätter att öka, majoriteten av dem tros ha orsakats av blixtnedslag.
– Det är troligen ett åskväder som gått över inlandet och går österut. Vi har sett ungefär åtta bränder som poppat upp efter det, säger Mikael Andersson, stälföreträdande räddningschef i Luleå.

Två av larmen inkom till SOS vid samma tidpunkt, 13.03 på lördagen. Det handlar om skogsbränder i Gunnarsbyn i Boden och Lansjärv i Överkalix. Klockan 14.26 inkom ett tredje larm om en skogsbrand som startat på grund av ett blixtnedslag, denna gång i Finntjärn i Älvsbyn. Runt 14.30-tiden larmades det om en skogsbrand i Grundsand och Norrhed i Harads.

– Till Haradstrakten har vi skickat en helikopter och markresurs eftersom att det var på minst tre olika ställen där. Vi misstänker även blixtnedslag eftersom det gick så fort. Tittar vi på radarbilder så stämmer det överens med det, säger Mikael Andersson, stälföreträdande räddningschef i Luleå.

Minst åtta bränder

Kort efteråt om ytterligarefyra larm i Gunnarsbyn. Denna gång vid Åträsk, Lill-Degerberget, Abrahamsån och Anbäcksmyran. 15.45 larmades det dessutom om en brand i Tiellejaure, Kåbdalis.

– Just nu har vi nog åtta eller nio nya bränder i länet, säger Andersson vid 17-tiden.

Det är nämligen oklart hur många bränder det egentligen handlar om i Gunnarsbyn.

– Vi tror att det är minst två, möjligen tre brandhärdar Gunarsbyn. Vi håller på att undersöka det just nu.

Bett Norge och Finland om hjälp

Räddningstjänsten har skickat förfrågningar om förstärkningar till länder som Norge och Finland om eventuella förstärkningar.

– Vi har ställt lite frågor både österut och västerut men i nuläget har vi inga säkra förstärkningar från något annat alnd. Sverige i övrigt brinner ju, så det finns nästan inga resurser i övrigt.

– Vi har fått lite hjälp från Västerbotten. Men i övrigt har vi inte jättemycket, det är försvarsmakten, polisen, frivilliga grupper och fjällräddningar som vi nyttjar. Vi har ganska många frivilliga på lista, men vi har brist på räddningsresurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet