Tre kommuner får ersättning efter sommarens skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Under sex veckor hade Norrbotten 213 bränder och som värst 35 stycken per dag. Sommarens skogsbränder kostade mycket för vissa kommuner i länet och nu står det klart vad Överkalix, Pajala och Arvidsjaur får i ersättning.

I somras brann det på flera håll i Sverige och Norrbotten. Brandmän kallades in från sina semestrar och ett stort antal frivilliga ställde upp. Värst drabbat var Jokkmokk.

I september hade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) delat ut drygt 37 miljoner i ersättning för räddningstjänstens insatser under sommarens skogsbränder. Jokkmokks kommun fick bland annat drygt 1,2 miljoner kronor för den stora skogsbranden i Klockarmyran i juli.

Pajala störst ersättning

Men alla ersättningar är ännu inte utdelade och nyss blev det klart vad Pajala, Överkalix och Arvidsjaur får i ersättning efter sommarens bränder. Kommunerna ersätts för till exempel lön, mat, resekostnader och material.

– Ersättningen är fruktansvärt viktig för oss småkommuner. Ekonomin hade stått och fallit utan dessa pengar. Vi ligger väldigt dåligt till men det här kommer rätta till det, säger Bernt Holmström, räddningschef för Överkalix och Pajala kommun.

Pajala får störst ersättning för sina insatser som skedde mellan den 14 juli och första augusti. Totalt får kommunen 2 026 911 kronor.

Över 50 bränder

Överkalix kommun får 1 733 077 kronor i ersättning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för insatser mellan den 11 juli och 29 juli.

– Totalt hade vi 50 bränder i Överkalix och Pajala. Det är fruktansvärt mycket och vi var ute i skogarna dygnet runt. Men personalen har varit fantastisk, säger Bernt Holmström.

Arvidsjaur får minst ersättning av de tre kommunerna – 766 558 kronor för insatser mellan den 17 juli och 21 juli. Alla tre kommuner ersätts för ungefär samma summa som de har yrkat på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet