Tre assistenter sov på jobbet. Foto: TT

Assistenter sov på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Tre assistenter i Piteå kommun sov under flera nattpass hos brukare enligt en lex Sarah-anmälan. De ska också vid flera tillfällen ha lämnat personerna ensamma trots att de varit i behov av assistans dygnet runt. Två av de anställda har nu sparkats.

Två av assistenterna hade varit anställda i över tio år och den tredje i över åtta år. De arbetade med tre funktionshindrade personer som delar hem och är i behov av assistans dygnet runt.

Men i slutet av februari framkom det att assistenterna brukade sova under sina nattpass. Och de ska även ha lämnat arbetsplatsen och brukarna ensamma vid minst två tillfällen.

Alla tre brukare har epilepsi, varav två av dem mycket allvarlig sådan, som är en sjukdom som kräver ständig tillsyn om ett anfall skulle komma.

Kommunen har nu vidtagit åtgärder. Två av de anställda ska ha sparkats och en av assistenterna sade upp sig själv när händelsen inträffade.

– Jag ser oerhört allvarligt på det här, och jag förutsätter att alla på min avdelning har förstått varför man är på jobbet. Nu visar det sig i det här fallet att det fanns tre personer som inte förstod det och nu jobbar de inte längre hos oss, säger Greger Petterson, avdelningschef för stöd och omsorg till Piteå-Tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.