Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är som en forskningsexpedition” – hör hur Luleå kommun försöker ragga arbetskraft i andra länder. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Luleå kommun riktar strålkastarljuset mot Polen och Baltikum i jakt på nya invånare

Uppdaterad
Publicerad

Luleå och Norrbottens befolkning behöver växa om alla industrisatsningar ska bli av. Nu riktar Luleå kommun och LTU strålkastarljuset mot Lettland, Litauen och Polen – länder som genom åren tagit stor skada när de tömts på arbetskraft.

I norra Sverige skriker både den privata och offentliga sektorn efter arbetskraft i och med industrisatsningarna som väntas.

Det har pratats om att 100 000 nya invånare behövs.

Industriboomen i norr

Letar i Baltikum och Polen

Förutom att försöka locka nya invånare från södra Sverige har nu en delegation från Luleå kommun och Luleå tekniska universitet besökt Polen, Litauen och Lettland.

– Syftet på längre sikt är att skapa en ökad rörlighet, inte bara från södra Sverige till norra Sverige, utan även från närområdet i Europa, säger Eva Jonsson, processledare för kompetensförsörjning i Luleå kommun.

Upplevt stor utflyttning

De tre länderna har de senaste tjugofem åren upplevt en stor utflyttning. Lettland har som exempel förlorat 18 procent av sin befolkning, vilket fått konsekvenser för bland annat ekonomin.

– Det är kanske inte i första hand universitetsutbildade vi söker. Polen har tillexempel balans på yrken som vi saknar.

Inleder flera samarbeten

Eva Jonsson menar att resorna lett till samarbeten med flera kommuner och universitet i länderna. Kommunen kommer nu även att inleda ett samarbete med Eures, ett nätverk av arbetsförmedlingar i EU som ska öka rörligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet