Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tänker Stina Karlsson, utvecklingsledare på Norrbottens kommuner, att fler ska kunna lockas norrut för jobb. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Norrbotten skriker efter arbetskraft – tusentals lediga jobb

Uppdaterad
Publicerad

I norra Sverige är arbetslösheten lägst i landet och nästan alla branscher skriker efter arbetskraft. Det gäller såväl den privata som den offentliga sektorn.

– Det är en jätteutmaning för alla. Vill man jobba är det i Norrbotten man ska vara, säger Stina Karlsson, utvecklingsledare.

Det har pratats om att 100 000 nya invånare behövs de kommande åren för att möta behovet från de stora industrisatsningarna i norr.

Men i nuläget står det klart att nästan alla branscher, kommuner och Region Norrbotten har svårt att få tag på personal.

Industriboomen i norr

Bara på platsbanken finns omkring 3 000 lediga jobb. Många privata företag får ge upp satsningar för att det inte finns personal.

Stora problem för kommunerna

Men även kommunerna har stora problem att lösa.

– Man har svårt att hitta socionomer, lärare, undersköterskor, bygglovshandläggare, säger Stina Karlsson, utvecklingsledare med ansvar för kompetensförsörjning på Norrbottens kommuner.

Tror på inflytt till slut

Trots problemen vill Karlsson lyfta fram att det bland annat finns goda utbildningsmöjligheter i länet och hon är förhoppningsfull.

– Vi kan inte annat än att tro på att den utveckling som sker i Norrbotten gör att folk vill flytta hit och vara en del av det.

I klippet berättar Stina Karlsson om vilken faktor som hon tror blir avgörande för att fler kommer flytta till Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet