• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir problematiskt om vi inte har lastbilschaufförer” – I klippet hör du mer om hur förarbristen kan påverka industrisatsningarna i Norrbotten. Foto: SVT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Brist på lastbilsförare kan slå mot industrisatsningar i Norrbotten

Publicerad

Det råder en stor brist på lastbilschaufförer i Norrbotten – och behovet blir bara större med industrisatsningarna.

– Det kommer krävas enorma mängder transporter för att få allting på plats, säger Christoffer Hälldal på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, (TYA).

I Sverige kommer det att behövas 50 000 nya lastbilschaufförer de närmsta åren. Behovet i Norrbotten är enormt på grund av de stora industrisatsningarna.

Transporter kommer krävas för bland annat fundament, inredning och processutrustning.

Industriboomen i norr

– Det blir problematiskt om vi inte har lastbilschaufförer att utföra det här, säger Christoffer Hälldal, regional projektledare på TYA.

Stort söktryck på utbildningar

När det gäller lastbilschaufförsutbildningar är söktrycket stort. Det är två sökande för varje utbildningsplats berättar Patrik Larsson, lärare fordons- och transportprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden.

– Jag törs nästan säga att alla får jobb, säger Patrik Larsson om elevernas möjligheter efter studierna.

Men i nuläget är det inte aktuellt att utöka platserna på Björknäsgymnasiet. Dels är lokalerna för små och dels finns det inte nog med personal.

Svårt att rekrytera utländsk personal

Att rekrytera personal från utlandet kommer inte heller att vara helt enkelt enligt Christoffer Hälldal.

– Det är exakt samma problematik i Europa som här, om inte ännu värre, säger han.

I klippet hör du mer om hur bristen kan påverka industrisatsningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet