Foto: TT

Asylsökande anmäler polisen

Uppdaterad
Publicerad

En asylsökande i Boden anmäler nu polisen – efter att ha blivit felaktigt misstänkt för terrorbrott.

Det var i september förra året som polisen fick uppgifter om att det fanns sprängämnen på ett asylboende i Boden. Det hela ledde till ett stort polistillslag.

En bombgrupp från Stockholm kallades till platsen, Säpo kopplades in i ärendet och två personer greps misstänka för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

”Vi hittade inget”

Men dagen efter släpptes polisen de misstänkta och senare beslutade även åklagaren att lägga ned förundersökningen.

– Vi hade vissa uppgifter som gjorde att det fanns en misstanke, men när det kontrollerades så hittade vi ingenting.. Så därför har jag lagt ned förundersökningen. Det var inget hot, sa åklagaren Ulla-Karin Lindström.

Anmäler polisen

Nu har en man som var misstänkt för brottet JO-anmält polismyndigheten. Han är kritisk till polisens agerande utan att undersöka anklagelserna, att han nekades advokat, att polisen gick in med våld i rummet och att de blev transporterade till häktet utan att några sprängämnen hittades.

Enligt anmälaren kastades han och den andre gripna personen ut från häktet dagen efter, utan sina egna kläder.

Och nu kräver han skadestånd för hur han blivit behandlad och skriver i anmälan:

”Kan inte känna lugn och ro förrän jag har fått rättvisa. Har blivit dåligt behandlad, grovt kränkt och kan inte sova på nätterna. På grund av anklagelserna så vill ingen av mina kompisar ha någonting med mig att göra, alla håller avstånd från mig, men jag är inte den de påstod”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.