Mohamad Balleh evakuerades efter bombhotet mot ett asylboende i Boden Foto: SVT

Boende chockade efter gårdagens bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen efter bombhotet mot ett asylboende i Boden kom plötsligt och har väckt starka känslor bland flera av de boende. – Det var en chock igår, säger en kvinna till SVT morgonen efter händelsen.

Marjam och Anastasia sitter och dricker te och äter ostsmörgås utanför evakueringsbyggaden de sovit i inatt.

– Det var en chock igår. Jag fick känslan av att vi inte kan vara trygga någonstans, säger Marjam som inte vill vara med på bild eller ange sitt efternamn. Hon har flytt från Västafrika och varit i Boden lite drygt en vecka.

– Nu har de försäkrat oss om att vi inte behöver vara rädda så idag känns det bättre. Nu är jag inte rädd längre.

De båda unga kvinnorna satt uppe länge och pratade om det som hänt igår kväll.

– Ibland är det skönt att inte vara själv, säger Marjam.

Anastasia håller med.

– Vi hade inte märkt något förrän de kom och öppnade dörren och sa att vi måste lämna byggnaden, säger hon.

Flera hann inte med flytten

Evakueringen gick snabbt och de 140 män, kvinnor och barn som bor på asylboendet behövde bara flytta 100 meter där de kunde övernatta. Men då flytten gick snabbt var det flera som inte hann med.

Joan Shekho från Väktarskolan har suttit på vakt utanför byggnaden hela natten. På morgonen fick han gå och hämta diabetesmedicin som en boende glömt.

”Vi har flytt från Daesh”

Mohamad Balleh beskriver hur en man som stod i duschen och fick lämna boendet i shorts och med schampoflaska i handen. Han har själv fått låna byxor av en kompis.

– Jag var inte rädd men det är klart: vi har flytt från Daesh (Daesh och IS är samma sak red anm,) och nu säger de att de är här.

Ännu vill polisen inte berätta mer om vem eller vilka som ligger bakom bombhotet. De två personerna som greps på boendet igår anhölls på morgonen skäligen misstänkta för förberedelser till allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.