Väktaren Joan Shekho har vaktat det bombhotade asylboendet hela natten. Foto: SVT/TT

Polisen häver avspärrningar efter bombhot i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Den bombgrupp som under natten anlände till ett asylboende i Boden efter hot om sprängning har lämnat platsen. Enligt uppgifter till SVT har de inte hittat något sprängfarligt.

– Den här byggnaden är inte bombhotad längre, så mycket kan jag säga, säger Johan Lund vid polisen Luleå/Boden.

Så de hittade ingenting?

– Låt mig säga såhär: den här byggnaden är inte bombhotad men om de hittade något eller inte vill jag inte gå in på.

Avspärrningarna av huset kvarstår dock eftersom fortsatta utredningsåtgärder fortsätter.

Två anhållna

Det var under torsdagskvällen som uppgifter om ett bombhot vid ett asylboende i Boden kom in, både polisen och Säpo kopplades in.

Två personer, födda -87 och -77 är anhållna och har under natten mellan torsdag och fredag förhörts. De båda personerna är skäligen misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har kommit till skada.

Många oroliga

Väktaren Joan Shekho har suttit utanför det bombhotade asylboendet hela natten. Han berättar att bombgruppen var klara vid 04-tiden och att det tog ganska många timmar att söka igenom byggnaden som är tre våningar.

– Många av de boende var jätteoroliga igår kväll men vi har sagt att de inte behöver vara det och nu sover alla och det är lugnt, säger Joan Shekho.

På asylboendet bor 141 personer, både kvinnor, män och barn och samtliga evakuerades. Enligt Johan Lund vid polisen Luleå/Boden kan de boende förhoppningsvis flytta tillbaka under dagen.

– Vi har fått styra om så att lunchen levereras till det tillfälliga boendet men det har inte varit några problem. Det blir ganska odramatiskt, säger Thomas Hortlund, vd för A8 Älvbrinken som driver boendet till TT.

Han säger att det inte varit oroligheter på boende tidigare.

– Det har varit lugnt länge. Men visst, när folk bor tätt inpå varandra blir det småbråk och även bagateller som att någon tränger sig i matkön kan bli stora.

Säpo underrättat

Säkerhetspolisen håller sig uppdaterad om ärendet.

– Vi håller oss underrättade. Exakt hur det arbetet bedrivs och vilka åtgärder som vidtas kan jag inte gå in på i detalj. Det är inget exceptionellt att vi intresserar oss för olika polisärenden. Vi har ofta ett nära samarbete med Polismyndigheten, säger pressekreterare Simon Bynert.

En asylsökande som SVT Nyheter talat med har uttryckt oro för att medlemmar av terrorgruppen IS kan finnas på boendet. När det gäller den frågan hänvisar Säpo till Polismyndigheten, som äger ärendet. Simon Bynert vill heller inte svara på om Säpo misstänker att det kan finnas IS-medlemmar på andra asylboenden i Sverige.

– Vad vi har fått information om eller vad man arbetar med för teser är inget jag kan gå in på i detalj, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.