Irakier går över gränsen till Sverige – i protest mot Finlands asylpolitik

Uppdaterad
Publicerad
I protest mot Finlands flyktingpolitik har ett 50-tal asylsökande irakier samlats på Victoriatorget på gränsen mellan Torneå och Haparanda. Svensk polis och gränspolis är på plats då demonstranter tidigare aviserat att de kommer att passera gränsen till Sverige.

Polisen i Torneå hade räknat med omkring 300 asylsökande demonstranter under tisdagens demonstration. Gruppen har fått tillstånd att demonstrera på den finska sidan av torget fram till klockan 17 svensk tid.

Demonstranter samlas vid gränsen mellan Finland och Sverige för att protestera mot Finlands flyktingpolitik. Foto: SVT

– Det är väldigt lugnt här, säger Ulf Wallin, biträdande polisinsatschef som är på plats vid Victoriatorget.

– Enligt min bedömning har ett hundratal personer samlats, av de är kanske 50 demonstranter och resten är nyfikna, säger han.

Stort polispådrag

I ett inslag nyligen i SVT Nyheter Norrbotten sa kriminalkonstapel Jarkko Räisänen vid polisen i Torneå att en del av demonstranterna också uppgett att de ska gå över gränsen till Haparanda för att söka asyl i Sverige.

LÄS ÄVEN: Asylmarsch från Finland till Sverige

Om det sker är både svensk polis och gränspolis på plats.

Svensk polis har upprättat en spärr intill Victoriatorget. Foto: SVT

– Vår uppgift blir att kontrollera att ingen tar sig in i landet för att vistas här illegalt, men också att ta hand om dom som söker asyl i Sverige, säger Ulf Wallin, biträdande insatschef vid polisen i Norrbotten.

Vad händer om de väljer att gå över gränsen?

– Då kommer vi att stanna dem och fråga vilka de är och sedan hänvisa dem till olika transportmedel, sedan lämnar vi över ärendet till Migrationsverket. Vi har fri rörlighet mellan gränsen så det finns inget stopp, säger Ulf Wallin.

Motdemonstrationer

När flyktingar kom genom Sverige och in till Finland via Torneå för två år sedan arrangerades motdemonstrationer från fyktingfientliga krafter i Finland. Under dagens demonstration hade ett fåtal motdemonstranter samlats.

Ett fåtal motdemonstranter på Victoriatorget. Foto: SVT

Även finska polisen bedömer läget mellan grupperna som lugnt.

Asylansökan i ett land

Enligt Dublinkonventionen ska asylsökande skickas tillbaka till det land där dom först sökt asyl. Syftet är att fastställa en ansvarig stat  i EU, Norge, Schweiz, Island eller Liechtenstein i vilket asylansökan prövas.

Uppdatering: Vid 14-tiden gick merparten av demonstranterna, drygt 40 personer, över gränsen till Sverige för att söka asyl.

– Det gick lugnt och fredligt till, inga störningar överhuvudtaget. Så Migrationsverket tar nu över processen, säger Ulf Wallin, biträdande insatschef vid polisen.

I skrivande stund, strax efter klockan 15, är de asylsökande på väg med buss till Migrationsverket i Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylsökande från Finland till Sverige

Mer i ämnet