Basel Alksour och Elian Bazerbashe måste flytta från Cape East

Asylsökande: Nu måste vi flytta igen

Uppdaterad
Publicerad

”Migrationsverket ser oss inte som människor utan som siffror i statistiken.” Det skriver några av de asylsökande på Cape East i Haparanda till SVT Nyheter efter beskedet om stängning.

Det bor idag 19 flyktingar på boendet och i ett brev till SVT Nyheter Norrbotten beskriver några av de dem på Cape East i Haparanda hur de ser på Migrationsverkets besked om att stänga boendet:

”Vi är människorna som bor på Cape East i Haparanda. Nu måste vi flytta igen, för vissa av oss är det femte gången under asylprocessen”.

Flyktingar i Norrbotten

Och så här säger några av dem som SVT Nyheter Norrbotten träffade i Haparanda idag.

-Vi hörde det från Migrationsverket och vi blev överraskade. Beslutet bara kom och vi hade ingen aning, säger Elian Bazerbashe flykting Haparanda.

-Förra gången de flyttade på oss lovade de att det inte skulle hända igen och ingen vet varför de gör det. Ibland känner vi oss som kycklingar eller kor på en bondgård. Vi skall bara äta och sova och det är inget liv, säger Basel Alksour flykting Haparanda.

För båda två är Cape East det fjärde boendet i Sverige och om fjorton dagar är det dags att flytta igen.

Det var i onsdags som Migrationsverket meddelade att man säger upp avtalet med Bert Karlssons bolag Jokarjo AB gällande Cape East i Haparanda. Skälet är att myndigheten bedömer behovet av boendeplatser som fortsatt lågt. De asylsökande som bor på boendet skall istället erbjudas andra boenden som Migrationsverket har i Haparanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet