Asylsökande på hal is – testar skridskoåkning för första gången

Publicerad

Idag har asylsökande fått testa skridskoåkning i Luleås ishall.

Målgruppen för dagens ispass är personer över 18 år men även deltagarnas familjer är inbjudna. En av deltagarna är Zilan Balkan från Turkiet som sa så här innan hon klev ut på isen.

– Jag är kanske lite rädd för att ramla men jag tror att det blir bra.

Bakom satsningen står Idrottsförbundets projekt Easy Going Activities i samarbete med Luleå Hockey. Projektet syftar till att skapa en meningsfull fritid för asylsökande i väntan på besked om de får stanna eller inte.

Vill att alla ska vara med och spela

Och Mohammed Ahmed projektledare för Easy Going Activities som själv Fick testa skridskoåkning som nyanländ och som idag spelar i Somaliska bandylandslaget menar att det är viktigt för integrationen att nyanlända får testa olika aktiviteter.

– Det är många svenskar som spelar hockey och det är inget fel i det men vi vill att alla ska vara med. Det ska vara öppet, och de som är här får testa och kanske tänker  jag kanske blir medlem här eller mina barn, eller småsyskon, att det blir en större sport och det är alltid kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.