Asylsökande vräktes från lägenhet i väntan på beslut

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan blev ett asylsökande par i Råneå vräkta från sitt boende med en månads varsel på grund av den tillfälliga utlänningslagen. Paret blev ställda på gatan i väntan på ett definitivt utvisningsbesked, något som fått medlemmar i Råneå församling att ingripa.

Det är två år sedan som den tillfälliga lagen skärptes, inte bara när det kommer till rätten för asyl, utan även för möjligheten att bo och leva i väntan på beslut.

För tre år sedan lämnade Hazim Al-Kazali och Jenan Al-Graiti hemlandet Irak och tog sig till Sverige. Idag väntar de på ett definitivt beslut från ett överklagat utvisningsbeslut. Under tiden har man fått lämna sin lägenhet och de bor för tillfället hemma hos en person från Svenska kyrkan. De är en av tre asylsökande familjer i Råneå som fått lämna sina hem.

Livshotande sjukdom

Oron hos paret är stor, inte bara för boendesituationen, utan för att en av dem dras med en livshotande njursjukdom som kräver regelbunden vård i form av dialys.

– Jag hoppas att alla organisationer, inklusive Migrationsverket, visar vårt ärende hänsyn. Min fru är mycket sjuk, hon kan inte återvända till Irak då varken medicinen eller vården finns där. Hennes hälsotillstånd försämras och vi behöver hjälp och stöd, för min frus skull, säger Hazim Al-Kazali.

Ingen rätt till ersättning

Eftersom att de även blivit fråntagna sina LMA-kort har de inte längre rätt till ersättning och kan heller inte jobba för att få ihop de pengar som behövs för att betala för sjukvården. LMA-kortet är ett bevis på att man är asylsökande och att man får vara i Sverige i väntan på ett beslut. Kortet innebär i vissa fall också att man har en lägre patientavgift när man behöver sjukvård.

– Jag hoppas att Migrationsverket kan hjälpa oss att få tillbaka våra LMA-kort, så att vi kan få tillbaka lägenheten och dagersättningen. Jag har inte lämnat mitt land och tagit mig till Sverige med mycket lidande för att få den här omänskliga behandlingen, säger Jenan Al-Graiti.

– Jag vill jättegärna leva,  jag vill återhämta mig själv, känna stabilitet i livet och bli frisk

Öppet brev till regeringen

När Svenska kyrkan i Råneå blev varse om parets situation skickade de ett öppet brev till allt från lokala politiker till regering och riksdag för att visa vad den tillfälliga lagen kan få för konsekvenser.

– Vi kan inte bara stå och se på när det här händer. Vi måste säga stopp när människovärdet blir förminskat eller kränkt, vilket ord man nu vill använda för det här, säger Lena Malm, komminister Råneå församling

”Stoppa den tillfälliga lagen”

I brevet skriver de bland annat: ”Sveriges regering, riksdag och kommuner måste ta sitt ansvar och även ge direktiv till Migrationsverket så de strukturerar om sin organisation utifrån samordning och logistik, så att människor inte behandlas som ”ting”, som flyttas fram och tillbaka utan hänsyn till att de är människor! Samhället riskerar annars få ett ökat antal papperslösa, hemlösa och gömda i våra samhällen, städer och kommuner”.

– De som sitter i riksdag och regering vet inte vilka konsekvenser den här lagen har fått, och de behöver få veta det. Nu vet vi att Röda korset har gjort utredningar som visar vad konsekvenserna blir, så stoppa den tillfälliga lagen, säger Gisela Haupt, kyrkoherde, Råneå församling.

Hon fortsätter:

– Vi kan inte ha en lag som betyder att människor som är svårt sjuka kastas ut på gatan. Att särskilt ömmande omständigheter som skäl att få stanna inte längre gäller. Vi brukar stå för medmänsklighet och humanitet, det tror jag också att de flesta svenskar tänker. Men helt plötsligt är det inte så längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.