Foto: SVT/Arkiv

Åtal efter dödsolyckan i Luleå

Publicerad

En 24-årig man i Luleå åtalas för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik efter båtolyckan i södra hamn i Luleå där en 47-årig kvinna omkom.

Drygt ett år har gått sedan båtolyckan på Gråsjälfjärden i centrala Luleå då två motorbåtar kolliderade med varandra. I den ena båten, en öppen plastbåt, färdades den 47-åriga kvinnan tillsammans med två familjemedlemmar då en aluminiumbåt körde in i sidan på båten. Den 47-åriga kvinnan skadades svårt och avled senare på sjukhus.

Händelsen utreddes av polis men kort därefter valde vice chefsåklagare Mikael Lundquist att lägga ned förundersökningen med motiveringen att 24-åringen inte visat någon oaktsamhet. 

LÄS ÄVEN: ”Det var en tragisk olycka”

En anhörig till den omkomna kvinnan begärde dock att förundersökningen skulle tas upp igen och nu har chefsåklagare Thomas Ennefors beslutat att åtala mannen för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik. Enligt åklagaren orsakades olyckan av att 24-åringen kört i bländande sol och i för hög fart och har därför visat oaktsamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Mer i ämnet