Åtta avlidna i covid-19 på äldreboende i Överkalix – sju vaccinerade Foto: Kristian Åkergren/SVT

Åtta avlidna med covid-19 på äldreboende i Överkalix – sju vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

I september berättade Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt att tre personer avlidit med covid-19 på ett äldreboende i Överkalix. Nu visar det sig att det rör sig om fler.

– Åtta av dem har tyvärr avlidit, meddelar Anna Widén, kommunikatör i Överkalix kommun, i ett pressutskick.

Kommunen bekräftar att covidsmittan finns kvar inom särskilt boende för äldre i Överkalix. Sedan det första konstaterade fallet den tredje september har 17 brukare konstaterats smittade.

– Åtta av dem har tyvärr avlidit. Även elva personal i den berörda verksamheten har konstaterats med covid-19, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Sju avlidna var vaccinerade

Enligt Anders Nystedt var sju av de åtta avlidna vaccinerade och kommunen säger att bara en av de 17 smittade brukarna tackat nej till covid-vaccin. De ska dessutom ha fått två sprutor.

– Vi vet att vaccinationsviljan bland personalen varit mycket god men som arbetsgivare kan vi inte kräva in uppgifter om hur enskilda anställda valt att göra. Vi uppmanar anhöriga att fortsätta att undvika att besöka våra särskilda boenden för äldre, skriver Anna Widén.

Kommunalrådet: ”Jag är förkrossad”

Den 30 juni i år hade Överkalix kommun 3 253 invånare, åtta avlidna motsvarar 0,25 procent av befolkningen.

– Jag är förkrossad. Det här är fruktansvärt tragiskt. Jag lider med familjerna som drabbats och även med personalen. Vi har följt alla restriktioner som finns och fortsätter att göra det, men jag är i dag inte människa att svara på hur det här har gått till, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S) till SVT och berättar att ärendet är överlämnat till smittskyddsläkare för att ta reda på orsaken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.