C-ledaren Annie Lööf Foto: SVT

Även försiktigare idéprogram delar C

Publicerad

De mest uppmärksammade förslagen om fri invandring, ändrad arvsrätt och månggifte har försvunnit ur Centerledningens förslag till idéprogram.
Men spänningarna finns kvar i partiet kring vissa viktiga frågor.

Om en del förslag helt har försvunnit, så har andra snarare bara omformulerats. Här finns fortfarande en vision om att den fria rörligheten ska omfatta hela världen.

-Vi har velat markera att det handlar just om rörlighet och ett ömsesidigt åtagande i världen. Den tidigare skrivningen tolkades som att Sverige skulle öppna upp sina gränser när alla andra skulle stänga och att det skulle införas i morgon, säger Lööf till TT.

Samma sak gäller den uppmärksammade skrivningen om ”plattare skatter”. Det har blivit ”mindre brant skatteskala”.

Plattare skatt

-Det är ingen skillnad, utan Centerpartiet vill se minskade marginalskatter och vi vill också se att man sänker skatten för dem med låga inkomster. Däremot förvanskades plattare skatt till platt skatt och det stämmer inte, säger Lööf.

Ungdomsförbundet (CUF) har reserverat sig för just platt skatt, men även för månggifte, ändrad arvsrätt och slopad skolplikt.

Stockholmsgrej

Den tydligaste reservationen, där partistyrelsen nästan är delad, gäller dock en mindre uppmärksammad fråga om regionaliserade skattebaser. Det fanns med i det ursprungliga förslaget men har nu försvunnit.

-Det tror vi inte på. Det där tror jag bara är en Stockholmsgrej, säger distriktsordförande Per-Ingvar Johnsson i Skåne.

Han får mothugg från Stefan Tornberg, distriktsordförande i Luleå.

Norrland råvarukoloni

-Det handlar om att beskatta naturresurser där de finns. Det är en viktig principfråga som är kopplad till hur vi ser på Sverige. Ska allt administreras från Stockholm och Norrland bara vara en råvarukoloni eller ska vi våga ta steget fullt ut med vad vi skriver om decentralisering.

Enligt Annie Lööf innehåller partistyrelsens förslag tuffare skrivningar om bland annat jobben och miljön. Partiet vill att Sverige inom mindre än en generation blir ett samhälle med 100 procent förnybar energi.

Den tydliga liberala tonen i det förra programmet är nedtonad. Nu heter det att Centerpartiets liberalism är social, decentralistisk och grön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer