Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi rekommenderar våra besökare att resa med tåg”, hör vd:n på Ishotellet om klimatpåverkan.

Turistnäringens klimatpåverkan: ”Vi ser klimatförändringarna varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Att turistindustrin påskyndar klimatförändringarna framkom vid en debatt på ishotellet i Jukkasjärvi där bland annat vd:n för Icehotel, Malin Franck, och klimatforskaren Keith Larson från Umeå universitet deltog.

Turismindustrin i Norrbottens län som säljer in den rena, klara och friska miljön i Norrbotten och Lappland är samtidigt medveten om att turismindustrin bidrar till klimatförändringarna.

”Klimatförändringarna kommer synas om 10 – 20 år”

Klimatforskaren Keith Larsson sa att turister som flyger till Norrbotten och Lappland påverkar klimatförändringarna som inte syns direkt men säkert kommer klimatförändringarna synas om 10 – 20 år.

– Varför har vi inte ett bättre utbyggt järnvägsnät till norra Sverige från Stockholm eller Köpenhamn dit turister har kommit med flygplan för att sen kunna åka tåg till Kiruna och sen vidare till Jukkasjärvi, säger Keith Larson.

– Vi uppmuntrar våra gäster att komma med tåg säger Malin Franck.

Klimatförändringarna i fokus

Ishotellet har klimatförändringarna i fokus i sitt arbete med att bygga ett nytt ishotell varje år. I trettio år har de byggt upp ett nytt hotell av snö och is och varje år ser solen till att återbörda de mesta av byggmaterialet tillbaka till naturen.

Ser ni någon förändring av förhållandena under de trettio åren ?

– Ur klimat perspektiv har vi inte märkt av några förändringar sen 1989 men vi förstår ju att cyklerna för klimatförändringarna är längre än så. I år tillexempel är isen i Torneälven tjockare är nånsin, säger Malin Franck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet