Under polisutredningen av rånmordet avfärdades 44-åringen då han ansågs för stor för att rymmas i det hål ett vittne såg mördaren krypa in genom. Foto: SVT

Avfärdades från utredningen – för stor för fönstergluggen

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-åriga man från Arvidsjaur som anhållits misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån i Kalamark 2004, har tidigare begått brott tillsammans med Kaj Linna. 

Redan 2000 gjorde de båda männen ett inbrott tillsammans i en Konsumbutik i Arjeplog. Ett inbrott som de båda männen senare dömdes för.

LÄS ÄVEN: Han fick Kaj Linna fälld för mord – kan idag bli häktad för inblandning

Bara två månader innan rånmordet åkte 44-åringen till bröderna Lindbergs hus i Kalamark utanför Piteå. Han hade då med ett papper där det stod att han var jurist och fick dem att betala 80.000 kronor i kontanter för ett kassaskåp som de köpt men redan betalat. Han delade pengarna med den man som sålt kassaskåpet till bröderna. 

Kör förbi Kalamark

44-åring återupptar kontakten med Kaj Linna veckan innan rånmordet den 14 april 2004. Han kommer då till Norrbotten och träffar Kaj Linna vid ett flertal tillfällen. Bland annat kör de vägen förbi brödernas hus tillsammans, en resa som 44-åringen själv menar handlade om att avstyra det brott som 44-åringen uppfattat att Kaj Linna planerade, det vill säga stjäla från bröderna i Kalamark. 

Avfärdades från utredningen – var för stor

Under de tidigare rättegångarna har 44-åringen berättat att han stämt träff med Kaj Linna i en by fem mil från Kalamark där mordet inträffade. Träffen skulle äga rum klockan 01 på natten efter rånmordet för att låna honom pengar. Men Kaj Linna ska aldrig ha dykt upp och senare konstaterar polisen att Kaj Linnas telefon försöker ringa 44-åringen tre gånger strax innan midnatt, utan att få svar. 

Under polisutredningen av rånmordet avfärdades 44-åringen då han ansågs för stor för att rymmas i det hål ett vittne såg mördaren krypa in genom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet