Avhopp från nya soldatutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det halvtid för den nya längre soldatutbildningen. Försvarets första siffror visar att mer än var tionde som börjat har hoppat av efter tre månader.

Det är vinterövning för soldaterna på jägarbataljonen i Arvidsjaur. De 37 blivande soldaterna står med pjäxor på fötterna och ska  träna på att åka skidor. För många är det första gången.

– Jag är från Gotland så jag lär få slita lite, säger Andreas Sundlin.

Utbildning efter anställning

Försvaret har haft svårt med sin personalförsörjning efter att värnplikten försvann 2010. Först gjordes en kort tremånaders soldatutbildning där utbildningen fortsatte även efter att de anställts. Men det blev för dyrt med övertiden som alla övningar innebar så man har nu förlängt utbildningstiden till mellan sju och elva månader beroende på befattning.

Soldaterna i Arvidsjaur ryckte in i augusti och var några av de första som påbörjade den längre utbildningen.

– Det känns som att allt ska gå väldigt fort, sa Jesper Söderström när vi pratade med honom i maj då han gått två veckor på utbildningen.

”Andra val i livet”

Försvaret hade hoppats att 3200 personer skulle börja soldatutbidningen i år. Det blev nästan tusen färre – 2400 började och av dem hoppade 13 procent av efter tre månader enligt försvarets uppgifter till SVT. Men det är ändå bättre än försvaret hoppats på då de hade som målsättning att hålla avhoppen till under 20 procent.

Daniel Hedblom, jägarbataljonen. Foto: SVT

På jägarbataljonen i Arvidsjaur hade fem lämnat efter de första tre månaderna och sedan dess har fem till slutat.

– Orsaken är framför allt att de har andra val i livet, säger Björn Eliasson stabschef på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

– Det här är högpresterande människor med höga ambitioner och de flesta har kommit in på andra utbildningar.

Jesper Söderström tror inte att fler kommer att sluta nu.

– Aldrig i livet. Har man tagit sig så här långt så slutar man inte. De som är här nu har blivit så pass goda vänner att de slutar inte. Inte en chans.

Regeringens plan är att återinföra mönstring inför en ny typ av värnplikt 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer