Efter upprepade fall vid ett äldreobende i Kiruna dog personen efter operation. Händelsen är nu lex Maria-anmäld. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avled efter nio fall på äldreboende i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett äldreboende i Kiruna föll nio gånger på fyra månader. Vid det sista fallet bröt den boende höftleden och avled efter operation. Händelsen är nu lex Maria-anmäld.

Enligt anmälan har man inom vården brustit både i riskbedömning och när det gäller åtgärder. Bland annat fungerade inte rapporteringen av händelserna. Dels skickade inte enhetschefen avvikelserna till sjuksköterskan alla gånger. De gånger som det gjordes så blev händelserna ändå inte hanterade enligt gällande rutin.

Enligt de anhöriga brast informationen även till dem om de olika fallen som den nu avlidna personen drabbades av .

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer