Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anttis i Pajala kommun växer så att det knakar. Nu är en sjundedel av byns invånare barn och till sommaren väntas fler. Foto: Joakim Nordlund

Babyboom i byn – nu krävs en större skolbuss till Anttisbarnen

Publicerad

I byn Anttis i Pajala kommun har barnaskaran vuxit rejält under det senaste året. Nu finns det hela tio byabarn – och till sommaren ser det ut att bli fler.

Utvecklingen i byn Anttis är nu minst sagt positiv. Under de senaste åren har allt fler unga bosatt sig vilket nu har fått till följd att det åter är gott om barn i byn.

I dagsläget bor cirka 70 personer i Anttis och tio av invånarna är barn. Marika Solgevik Svala har precis fått sitt första barn – dottern Märta, som ligger och sover i barnvagnen, är endast en månad gammal.

– Det är fantastiskt att vara småbarnsförälder här. Kanske framför allt för att vi är flera stycken just nu, annars hade det kanske blivit ensamt, säger hon.

Nära till familj och bekanta

Den här fina vinterdagen är hon ute på en promenad tillsammans med Ida Jatko som har tre barn och där åtta månader gamla Sune är yngst i syskonskaran. De två småbarnsföräldrarna har sin egen mor och far i Anttis vilket var en av anledningarna varför de flyttade dit.

– Jag tänkte häromdagen på hur skönt det är när min mamma också bor här. Man kan bara knalla över dit, göra upp en eld och sedan kan man sitta där i några timmar, säger Marika Solgevik Svala.

– Det är samma för mig. Mormor och morfar, mina föräldrar, bor ju här. Så Sune och mina två flickor har ju nära dit, säger Ida Jatko.

Större taxibuss i byn

Babyboomen i Anttis har gjort att den som kör barnen till skolan har fått köpa en större taxibuss. Och till sommaren kommer det att finnas tretton barn i den lilla byn.

– Nu är problemet snarare att det inte finns hus till alla som vill flytta hit, säger Ida Jatko.

I klippet berättar Marika Solgevik Svala och Ida Jatko om hur det är att vara småbarnsförälder i Anttis. Foto: Joakim Nordlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer