Tärendo centralskola öppnar igen – hör kommunalrådet Ulrica Hammarström (S), läraren Anna Malmestam och några elever berätta om sina tankar i videon. Foto: Joakim Nordlund

Victor slipper åka 14 mil för att gå sexan – Tärendö centralskola öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Tärendö centralskola blir en klass rikare. Dagens femteklassare slipper åka till Kangos och får gå kvar i samma skola till hösten – och det har inte Victor Renberg från Kainulasjärvi något emot.

– Nu behöver jag inte åka så långt, säger han som annars hade haft sju mil enkelväg.

Under några år har barn som går årkurs sex och som bor i Tärendö med omnejd fått åka skolbuss till Kangos för att gå det sista året på mellanstadiet. I början av veckan beslutade ett enigt kommunfullmäktige i Pajala kommun att man åter ska öppna årskurs sex i Tärendö centralskola.

– Det är oerhört glädjande att vi har en politisk enighet. Vi ser att barnen får mer tid till rekreation. De får mer tid till liv och rörelse utanför skoltid eftersom de inte behöver sitta lika länge i skolbussen, säger Ulrika Hammarström som är kommunalråd i Pajala.

Sedan fortsätter hon:

– Det finns fördelar att man får ett sammanhållet låg- och mellanstadium. Och att vi därmed för en likvärdig skola som vi har i andra skolor i kommunen, säger hon.

Kämpat för det här i många år

Anna Malmestam är lärare på Tärendö centralskola och hon och hennes kollegor välkomnar beslutet.

– Vi har kämpat för det här tillsammans med föräldrar och politiker under många år, säger hon.

Halverat elevers restid

Beslutet tas också emot positivt av eleverna. Victor Renberg som går i årskurs fem i Tärendö i dag och som bor i byn Kainulasjärvi skulle ha fått åka sju mil enkel väg för att gå sexan i Kangos. Nu mer än halveras hans resväg till skolan.

– Jag trivs väldigt bra här. Så det är bra. Jag behöver inte åka så långt till skolan heller, säger han och klasskamraten Alma Eriksson inflikar:

– Och nu får vi betyg av samma lärare som vi har haft tidigare under mellanstadiet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.