Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linus Lakso (MP) vill se att Sverige satsar på rejäl komfort i sina nya tågvagnar och inte följer Europas modell. Foto: SVT

Bakläxa för Trafikverket efter förslag om smalare nattåg i norr

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket hade för avsikt att upphandla smalare nattågsvagnar än dagens. Det satte riksdagens trafikutskott stopp för med Miljöpartiets initiativ, och nu får Trafikverket bakläxa.

Trafikverket önskade att tågen som vi har i Sverige ska passa resten av kontinenten och ville därför också ha smalare nattåg. Det reagerade riksdagsledamoten Linus Lakso (MP) på som inte tycker att det funkar, då tågen blir mindre och med tillräcklig isolering skulle flera platser per vagn försvinna.

– Det finns en risk att det blir en självuppfyllande profetia då. Tågen vi har här är till för att användas och inte kunna säljas vidare till nån annan del av Europa, säger han.

Nattågen

Trafikutskottet ger bakläxa

Den planerade upphandlingen från Trafikverket om smalare och lägre vagnar, menar trafikutskottet skulle dra ner på komfort och platser i vagnarna, vilket således skulle leda till dyrare priser.

– Vi vill ju satsa på våran egen tågtrafik som inte alls funkar som den ska. Då behöver vi ha större bredare vagnar som är välisolerade, säger Lakso.

Det är ännu oklart när Trafikverket ska lämna ett nytt förslag till riksdagen.

Hör mer om varför trafikutskottet vill ge Trafikverket en bakläxa i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet