Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad bärföretagaren Anders Vestin säger om skatteförslaget. Foto: Paul Kleiven, TT/Viktor Lundmark, SVT

Bärföretagaren i skatteprotest: ”Kan vara slutet på svenska bär i butiken”

Uppdaterad
Publicerad

Nya skatteregler kommer göra att bärplockare som tillfälligt vistas i Sverige behöver betala skatt här istället för i hemlandet. Det här oroar bärbranschen, där en stor del av säsongsarbetarna utgörs av thailändare.

Sedan 2012 hyr bärnäringen thailändska bärplockare från bemanningsföretag i Thailand, de betalar sedan skatt i hemlandet.

Nya regler

Men enligt ett förslag som just nu bereds i regeringskansliet kommer den så kallade 183-dagarsregeln att ändras och bärplockarna istället beskattas i Sverige.

Enligt Anders Vestin på bärföretaget Frostab Arvidsjaur kommer de nya reglerna göra det olönsamt för thailändarna att komma till Sverige.

– Det är ingen specifik regel riktad mot bärnäringen. Det är för att kontrollera byggbranschen och transportsektorn. Det kan jag förstå. Men då kräver vi från bärbranschen ett annat regelverk.

Friplockare

Frostab har tillsammans med flera andra inom bärnäringen skrivit en folder för att uppmana politiker och beslutsfattare att tänka om.

De menar bland annat att de thailändska bärplockarna kan komma att ersättas av ”friplockare” från andra EU-länder, vilket enligt bärnäringen skulle innebära social misär och tältläger.

SVT har varit i kontakt med regeringskansliet som meddelar att tidsplanen för regeländringen inte kommer kunna hållas då den togs fram före Coronavirusets utbrott. Den var tänkt att överlämnas till riksdagen 14 april och träda i kraft 1 januari 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer