Risken för barn och ungdomar att utsättas för sexuella övergrepp på nätet är stor. Foto: SVT

Förövare manipulerar och utsätter barn för sexuella övergrepp på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Risken för barn och ungdomar att utsättas för sexuella övergrepp på nätet är stor. Förövarna använder sig av rena dödshot för att manipulera barn, berättar författaren och journalisten Caroline Engvall som i många år arbetat med den här typen av frågor.

– Jag vill skapa en medvetenhet och rutin att fråga barn och unga kring mående och våld på nätet. Vi vuxna måste vara medvetna om vilka mekanismer som ligger bakom att barn och unga dras in i det här och att det inte är så lätt att berätta om det här på egen hand, säger Caroline Engvall.

Många utsätts

Caroline Engvall berättar att en av fem unga har blivit utsatta för nån form att sexuella trakasserier eller exploatering på nätet och att det är mycket vanligare än man tror.

– Förövarna kommer med väldigt grova hot mot barnen, rena dödshot för att få barnen att göra det dom vill. Och att sitta ensam, när man är tio, elva år eller ännu yngre, då kan det vara väldigt svårt att stå emot hoten, menar Caroline Engvall.

Caroline Engvall, författare och journalist. Foto: SVT

Dras in

Mekanismer som gör att unga dras in och utsätts för sexualbrott på nätet är nyfikenhet, att ungdomar får positiva reaktioner om man lägger ut nakenbilder på sig själv. Och att det också handlar om att hitta en relation.

Och då är förövarna där. Här är det viktigt för föräldrar och vuxna att vara vaksamma.

– Vi måste bli bättre på att sätta oss in i ungdomars nätvardag, vilka spel dom spelar och vilka dom möter på dom här plattformarna. Tala också tidigt om kroppen, integritet och gränser för att rusta barnen för den värld de möter på nätet.

Ökad medvetenhet

Under senare tid har det skett viktiga juridiska genombrott när det gäller sexualbrott på nätet mot barn och unga. Ett exempel är den man från norra Uppland som förra året dömdes till tio års fängelse för att han utsatt ett stort antal barn utomlands för våldtäkt på nätet.

Caroline Engvall menar att medvetenheten om brotten och dess konsekvenser har ökat men att det krävs mer.

– Jag upplever att det lite grann är upp till enskilda eldsjälar inom polisen att engagera sig i det här eftersom det i princip är bötesbrott. Det gör ju att det inte är alla poliser som vill engagera sig i det här. Barn och unga är ofta väldigt tysta om det dom är med om.

Och då hamnar det ofta långt ned på polisens prioriteringshögar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.