Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör missar” – hör institutionschefen Robert Winneborn om situationen på Sävastgården i Boden. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Barnens behov kan inte tillgodoses – Sävastgården stänger avdelning

Uppdaterad
Publicerad

Sis ungdomshem Johannisberg har gått upp i stabsläge, det på grund av flera allvarliga incidenter den senaste tiden. Nu kommer en avdelning att stängas på enheten Sävastgården där fem platser försvinner.

Det är i ett protokoll från IVO som det framgår att behandlingsinsatser och aktiviteter inte kunnat genomföras sedan mitten av januari på en av avdelningarna på Sävastgården.

– Ingen av oss har fått vara ute på tre veckor, vi känner oss fångade, säger en av flickorna på avdelningen som nu ska stängas.

På grund av personalbrist har Sis-hemmet ansökt om, och fått beviljat, en platsreducering på enheten i Boden.

Stabsläge

Stabsläget trädde i kraft 2 april och avser både enheten i Boden, där unga flickor vårdas och enheten i Kalix där äldre pojkar som är dömda för brott vårdas.

Enligt beslutet beror det på flera allvarliga incidenter de senaste sex månaderna:

”... upploppsliknande situationer, flertalet misshandelsgärningar mellan ungdomarna och två gisslantagningar av personal och ungdomar. Det är allvarliga händelser som inte får förekomma inom den statliga barn- och ungdomsvården.”

Staben ska ta fram en handlingsplan för att prioritera och ansvarsfördela i de mest akuta åtgärderna på boendena i Boden och Kalix.

Har hittat mögel i lokalerna

Man har också hittat mögel på Sävastgården men detta efter att ansökan om platsreducering skickats in.

– Vi har utrymt de lokalerna och det undersöks just nu av fastighetsägaren för att se omfattningen, säger Winneborn.

Fem av tolv platser försvinner

Platsreduceringen innebär att Sävastgården går från tolv platser till sju.

– Om det inte fungerar får vi vidta fler åtgärder, där vi inte kan utesluta ytterligare platsreduceringar, säger institutionschefen Robert Winneborn.

Avdelningen kommer att vara stängd i minst två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.