Möt 12-åriga Elias Ahmadi från Afghanistan och diakoniassistenten Karin Sandling som båda bor i Harads i Bodens kommun. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Barnfamiljer flyttas från Dalarna till Harads – Diakoniassistenten: ”Förstår att det är förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera barnfamiljer har de senaste två veckorna tvingats flytta från sina boenden i Dalarna till boenden i byn Harads, fem mil utanför Boden.

– Man förstår ju att det är förfärligt för dem, säger diakoniassistenten Karin Sandling.

För tio dagar sedan tvingades 12-åriga Elias Ahmadi, asylsökande från Afghanistan, flytta från Avesta i Dalarna till byn Harads utanför Boden tillsammans med sin familj. En flytt på runt nittio mil.

– Det är lite tråkigt, jag hade många vänner där, säger Elias Ahmadi.

Skeptisk till att barnfamiljerna kastas runt

Familjen Ahmadi är en av många familjer som flyttats till just Harads de senaste veckorna då Migrationsverket beslutat att stänga alla sina boenden i Dalarna. Karin Sandling, diakoniassistent i byn, reagerar på att barnfamiljerna rycks upp från den miljö där de hunnit göra sig hemmastadda.

– Man förstår att det måste vara förfärligt för familjer som kanske har behövt flytta många gånger, kanske varje år, säger Karin Sandling.

Möt 12-åriga Elias och diakoniassistenten i byn i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.