Bärplockare tillåts till både Sverige och Finland. Foto: SVT/ARKIV.

Bärplockare välkomna till Sverige igen – på särskilda villkor

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsdepartementet i Thailand har gett klartecken för personer från Thailand att resa till Sverige för att jobba som bärplockare, om de nordiska företagen uppfyller särskilda villkor.

För att de svenska företagen ska få ta in thailändska bärplockare krävs det att man ordnar transporter och bostäder utan risk för trängsel, samt att man garanterar minst 22 049 kronor i månadslön. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Börjar redan i helgen

Tommy Innala jobbar som bäruppköpare på Polarica i Haparanda, och han berättar att man redan till helgen kommer att ha bärplockare på plats.
– Det har varit på standby.

Denna säsong kommer man därför att ha ungefär hälften så många bärplockare jämfört med vad man tidigare haft. Det innebär att det kommer plockas färre bär i år, men med prognoser som visar på stora mängder i sommar, hoppas man ändå kunna kompensera en del av bortfallet.

När plockningen sätter fart kommer man att fokusera på blåbär, och mot september blir det extra kraft på lingonen.
– Möjligtvis kan det bli lite kombinerat mellan blåbär och hjortron i början.

”Varit mycket nervositet”

Beskedet är från arbetsdepartementet i Thailand är välkommet förklarar Tommy Innala som nu får pusta ut lite grann efter en längre tids ovisshet.
– Det har varit mycket nervositet och frustration, men det är å andra sidan en del av bärhandlarens vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.