De bärplockare som bor vid torget i Vidsel kommer under tisdagen att behöva lämna boendena. Foto: Jimmy Bäckström/SVT.

Bärplockare tvingas lämna boende i Vidsel

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 80 och 90 bärplockare som för tillfället bor i lägenheter vid torget i Vidsel kommer under tisdagen att behöva lämna sina boenden. Nu väntas det istället bli en flytt ut i skogen.

Det är Norr Media som först rapporterade att en inspektion av de lägenheter som bärplockarna bodde i visade på flera brister. Bland annat saknar majoriteten brandvarnare och miljö- och byggchefen Ingrid Karlsson från Älvsbyns kommun utesluter inte att vissa kan vara mögelskadade.

Kan behöva flytta ut i skogen

Ingrid Karlsson säger till SVT Nyheter Norrbotten att boendet sedan tidigare förbjudits att användas då det saknar vatten.

Bärplockare i Vidsel

Bland de boende finns det familjer med småbarn, under måndagens inspektion noterade man sju barn, men hon tror att det kan vara fler. Under dagen kommer socialtjänsten att försöka få kontakt med dessa.

Men för de äldre ser det ut att bli en flytt ut i skogen.

– Vi har avrått dem från att bo inne i samhället där det är detaljplanelagt område.

Ej nått fastighetsägaren

Man har hittills inte lyckats få kontakt med fastighetsägaren, men däremot med hennes sambo. Sambon har sagt till miljöinspektörerna att boendet ska fixas, och att han inte trodde att bärplockarna skulle komma redan i lördags.

Vid en koll under morgonen ska de boende fortfarande varit kvar vid lägenheterna. Under tisdagskvällen ska man göra en ny titt för att se om lägenheterna är tömda.

SVT Nyheter Norrbotten har försökt att nå ägaren, men hon avböjde att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Vidsel

Mer i ämnet