Hör hur butikschefen i Vidsel tänkte när personalen insåg att liknade situation kan uppstå igen. Foto: SVT/Jimmy Bäckström

Få stölder i Vidsels mataffär: ”Satte direkt in någon som fick stå vakt”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hade Vidsel en liknande situation som råder just nu. Men i år har byns matvarubutik tagit lärdom av det som hänt och därmed har man kunnat stävja stölderna, enligt butikschefen.

Kristoffer Grankvist jobbar som butikschef på den lilla matvarubutiken i Vidsel. Han berättar att samhället har haft bärplockare i runt trettio år och att det sällan har varit några problem.

Satte in förebyggande åtgärder

Men för två år sedan började det försvinna mycket varor och när personalen insåg att samma personer nu har återvänt, anade man vad som skulle ske och satte in förebyggande åtgårder. I videon ovan berättar Kristoffer Grankvist, butikschef, hur man agerat.

Bärplockare i Vidsel

– Det har forfarande varit mycket att man har försökt sno och det vanliga att man försöker uppehålla en personal så att den andra kan göra någonting. Men vi har inte haft så mycket stölder då vi har lyckats stävja det.

Fastighetsförvaltaren riskerar miljonböter

Det var i början av juli i år som runt 80 till 90 bärplockare kom till Vidsel i Älvsbyns kommun. Bärplockarna bor i två lägenhetshus fast det är förbjudet då fastigheterna är otjänliga.

Fastighetsförvaltaren riskerar nu att få ett vite på en miljon kronor eftersom att förvaltaren inte gör någonting åt bristerna.

Misstänkt hot mot bärplockare

I och med detta har det blivit allt mer stökigt i Vidsel. Det har bland annat kommit i en anmälan om människoexploatering och den 4 augusti fick polisen in en anmälan om misstänkt hot mot bärplockarna. Enligt anmälan har tre personer hotat bärplockarna verbalt och med någon typ av tillhygge.

Polisen har även ökat sin nävaro i Vidsel efter att de fått in flera samtal och mejl om att byborna känner sig otrygga, samt att flera polisanmälningar kring bland annat stölder har gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Vidsel

Mer i ämnet