Barbro Nilsson är butikschef på Coop i Älvsbyn. Foto: SVT/Jimmy Bäckström

Ökade stölder i Älvsbyn – butik hyr in vakter

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt stökigt i butikerna i Älvsbyn när stora grupper av personer går in i affärerna och försöker stjäla.

– Vi tror att det handlar om de som just nu bor i Vidsel, säger Barbro Nilsson, butikschef på Coop i Älvsbyn.

Sedan en tid tillbaka har butikschefen Barbro Nilsson behövt ta in vakter för att hjälpa personalen att hålla ordning. Anledningen är att det har blivit mer stölder i butiken samt att anställda hotas när de försöker ingripa. Eftersom att problemen är störst på kvällen är det då vakterna är på plats.

– Vi tror att det handlar om de som just nu bor i Vidsel, säger Barbro Nilsson, butikschef.

Bärplockarna måste flytta

Det var i slutet av juli som runt 80 till 90 bärplockare kom till Vidsel. Bärplockarna flyttade in till två lägenhetshus som Älvsbyns kommun dömt ut då husen var i undermåligt skick och saknade bland annat varmvatten samtidigt som flera toaletter inte gick att använda.

Trots att kommunen har påtalat bristerna till fastighetsförvaltaren har ingenting hänt. Tidigare i veckan berättade kommunen att de planerar att utdöma ett vite på runt en miljon kronor, 500 000 kronor per fastighet till förvaltaren. SVT Nyheter Norrbotten har försökt nå de ansvariga ett flertal gånger men utan resultat.

Oro och stök i Vidsel

I samma veva har det blivit allt mer stökigt i Vidsel. Den 30 juli kom det in en polisanmälan om människoexploatering och den fjärde augusti fick polisen in en anmälan om misstänkt hot mot bärplockare. Enligt anmälan ska tre personer ha viftat mot bärplockarna med någon typ av tillhygge och riktat hot verbalt.

Extra polispatrull för att skapa trygghet

Den 12 augusti beslutade polisen att öka sin närvaro i Vidsel då byborna larmat att de känner sig otrygga. Flera polisanmälningar om stölder, avställda bilar och nedskräpningar har också kommit in.

Nu har oroligheterna spritt sig till en butik i Älvsbyn som märker att det har blivit stökigare sedan händelserna i Vidsel. I videon ovan hör du butikschefen Barbro Nilsson berätta om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.