”Det är fel att göra så här mot människor”, säger Vidselbon Birgit Lundh. Foto: Jimmy Bäckström/SVT.

Vidselborna: ”Bärplockarna tillbaka i utdömda husen”

Uppdaterad
Publicerad

De bärplockare som tvingades flytta från lägenhetshuset i Vidsel har nu flyttat tillbaka, enligt flera personer som SVT Norrbotten pratat med, trots att ingen får bo i fastigheterna.

– Det är ju fel att göra såhär med människor. De får ju inte bo i en dräglig tillvaro, säger Birgit Lundh, boende i Vidsel. 

För ett tag sedan flyttade runt 80 till 90 bärplockare, både barn och vuxna, in till några lägenhetshus i Vidsel. Förra veckan dömde Älvsbyns kommun ut husen då de till exempel saknade brandvarnare och vatten. Det blev därmed förbjudet att bo i husen och bärplockarna tvingades flytta. Men enligt flera personer som SVT Norrbotten varit i kontakt med så har bärplockarna återvänt till husen.

Bärplockare i Vidsel

Kommunen osäker

Älvsbyns kommun säger att de är osäkra på om det verkligen bor bärplockare i lägenhetshusen eftersom att fastighetsägaren säger att bärplockarna endast förvarar sina prylar där. För att kontrollera vad som egentligen är sant måste kommunen dit med polis på natten för att se om de sover i husen. Detta har man alltså inte gjort. Dock säger kommunen att de kommer att ställa ut soptunnor så det inte blir så skräpigt i området.

I videon ovan kan du bland annat höra hur Tobias Ström, miljöinspektör på Älvsbyns kommun, ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Vidsel

Mer i ämnet