Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De boende flyttade ut under torsdagskvällen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT.

Bärplockarna har flyttat ut ur torghusen i Vidsel

Uppdaterad
Publicerad
Bärplockarna i Vidsel har nu flyttat lämna det utdömda huset där de tidigare bott. Men när det kan bli aktuellt att flytta tillbaka in i husen är än så länge oklart.

Ingrid Karlsson som är miljö- och byggchef i Älvsbyns kommun har tidigare berättar för SVT Nyheter Norrbotten att det kunnat bli tal om polishjälp om de boende inte lämnat före en viss utsatt tid. När hon besökte torghusen under fredagsmorgonen ska de till sist ha lämnat säger hon.

Vill vara klar innan helgen

Kommunen har främst kontakt med fastighetsägarens sambo i ärendet, och han har uttryckt förhoppningar om att ha fixat lägenheterna redan innan helgen. Enligt Ingrid Karlsson har man nu fått in vatten i båda fastigheterna, men det saknas ännu varmvatten. Brandsläckare till trapphuset ska ha handlats in, och likaså brandvarnare men dessa är inte utplacerade än.

Just brandsäkerheten och bristen på vatten är faktorer som kommunen tryckt på när man utfärdat förbudet mot boendet. Hon nämner vikten av att hålla sin hygien i bra skick under coronapandemin.

Ingrid Karlsson säger att det alltjämt är rädslan för att någon ska råka brinna inne som är en stor del varför de boende inte får vara kvar.

Barnen kvar med bärplockarna

Ingrid Karlsson har i tidigare intervjuer pratat om att Socialtjänsten ska kopplas in angående de barn som är med bärplockarna. Hon tror att barnen fortfarande är med sina familjer, men hänvisar i övrigt till de ansvariga för mer information. De hänvisar i sin tur till socialchef Hans Nyberg som SVT Nyheter Norrbotten inte kunnat nå.

Hör Ingrid Karlsson om det senaste i boendesituationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer