Bärplockare bort fortfarande kvar kring torget i Vidsel. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Fastighetsförvaltare riskerar vite på en miljon efter inspektion

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsförvaltaren till torghusen i Vidsel, där flera bärplockarna bor, riskerar en miljon i vite efter en oanmäld inspektion av Älvsbyns kommun.

Under måndagskvällen gjorde Älvsbyns kommun och polisen en oanmäld inspektion på lägenhetshusen vid torget i Älvsbyn, vilket P4 Norrbotten var först med att berätta.

– Vid inspektionen kunde jag räkna till 79 personer inne i huset och sedan ett 50-tal utomhus. Alltså bor det runt 120 personer i husen, säger Tobias Ström, miljöinspektör på Älvsbyns kommun.

Bärplockare i Vidsel

Endast kallt vatten i husen

Bärplockarna får egentligen inte bo i huset då de anses vara i för dåligt skick. Under måndagens inspektion fann man även att deras levnadsförhållanden försämrats ytterligare då flera toaletter inte fungerade samt att varmvattnet var slut.

– Tidigare hade de vatten som åtminstone låg över 40 grader. Vi noterade även att brandskyddet hade försämrats.

Riskerar vite på en miljon

Just nu håller Älvsbyns kommun på att upprätta ett beslut om de ska utdöma vite till fastighetsförvaltaren som har i uppgift att ta hand om byggnaderna. Det är dock inte den personen som äger fastigheterna. Det handlar om max 500 000 kronor per fastighet, alltså ett vite på runt en miljoner kronor.

– Vi var i kontakt med verksamhetsutövaren i telefon under inspektionen och kunde meddela att det var folk i lägenheterna. Han sa att han inte tillåtit det. Men jag fick ingen uppfattning om bristerna kommer att åtgärdas, säger Tobias Ström, miljöinspektör på Älvsbyns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Vidsel

Mer i ämnet