Bärplockning – en bortglömd svensk folkrörelse

Uppdaterad
Publicerad

Det nya museet Bärens hus i Glommersträsk vill sätta strålkastaren på en närmast bortglömd massrörelse i Sverige – bärplockningen.

Eftersom det kanske inte blir några thailändska bärplockare i år så hoppas branschen kunna mobilisera tusentals svenskar istället.

I dag är det få som beger sig ut i skogarna, men i mitten på 1900-talet var det nästan en folkrörelse.

Reste runt på museer

– När jag växte upp på 50-talet fick man åka ut och plocka bär om man ville ha extra pengar, säger Bo Lundmark, ordförande för museet Bärens hus i Glommersträsk, Arvidsjaurs kommun.

Idéen till ett bärmuseum kom när Bo Lundmark och övriga styrelsen i föreningen Bärens hus reste runt på museer i norra Sverige. Det fanns i princip ingenting bevarat av bärplockningens historia.

Invigningen uppskjuten

– Vi fick höra från folk på museerna att det beror på att det främst är kvinnor och barn som plockat bär, att det därför inte har dokumenterats.

Bärens hus var tänkt att öppna för allmänheten i slutet av april. På grund av Coronaviruset har man fått skjuta upp invigningen på framtiden.

I klippet ser du bilder från Bärens hus samt arkivbilder från kortfilmen ”I bärmarkerna” från 1941.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.