Barriären som ska hålla mot stigande vatten

Publicerad

I natt lade finsk militär ut en dryga kilometern lång skyddsbarriär ovanpå den befintliga skyddsvallen vid golfbanan i Haparanda. I och med detta höjdes vallen med 45 centimeter och ska nu vara uppe i 5,45 över normalvattenståndet.
– Beredskapen är god. Sen beror det på hur mycket regn som kommer, säger kommunalrådet Peter Waara (S).

Vattnet kan nu stiga ungefär en meter till innan det börjar bli kritiskt även med den nya skyddsbarriären. Barriären ska skydda stadsviken och framför allt de två lågt liggande köpcentra, Ikanohuset med Ikea och Rajala/På gränsen som tillkommit efter den senaste större översvämningen som inträffade 1968.

Risk för regn

– Skulle vattnet vara på väg att stiga högre än så har vi en reservplan som innebär att vi bygger en ny barriär längre söderut. Den barriären tar en halv dag att bygga, säger Peter Waara.

Kulmen på vårfloden väntas inträffa till helgen. Men nu kommer väderprognosen som talar om regn i finska Lappland under onsdagen och torsdagen vilket kraftigt kan höja vattennivåerna i Torneälven eftersom avrinningsområdet är stort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet