Luleås guldduo bestående av Allis Nyström, till vänster, och Anna Barthold kan förbli intakt även nästa säsong. Foto: Bildbyrån

Barthold och Nyströms framtidsbesked närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Basket förväntas få ett framtidsbesked från guldduon Anna Barthold och Allis Nyström inom kort. Dessutom har mästarklubben ett nyförvärv på gång.

I slutet av april säkrade Luleå Basket sitt femte raka SM-guld. En dynasti som letts av främst Anna Barthold men även Allis Nyström, som båda två varit med och vunnit samtliga titlar.

När guldjublet hade lagt sig var Luleå beredda på att det fanns en risk att man skulle bli tvungen att bygga om laget från grunden. Detta efter att Allis Nyström gick ut och sa att hon var inställd på att testa lyckan utomlands och Anna Barthold ville fundera över sin framtid.

Men idag finns en förhoppningar från klubben att få behålla båda två. Den första september samlas laget för första gången inför den kommande säsongen och då hoppas Luleå att både Barthold och Nyström finns med i truppen.

– Vi för en dialog med Anna och kommer pratas vid nästa vecka. Det är samma med Allis som vi också för en dialog med, vi hoppas givetvis att båda ska spela här nästa säsong men ingenting är klart ännu, säger Luleås klubbdirektör Christer Selin.

Nyström väntar på rätt anbud

Än så länge ska Nyström inte ha fått ett erbjudande från en klubb som känns rätt.

– Hon vill inte åka på vad som helst, hon vill att det ska bli en bra situation som hon kommer till och än så länge har inte den dykt upp. Vi vill att hon ska få jaga sin dröm, samtidigt som vi helst vill att hon spelar med Luleå Basket.

Måste få besked snart

Luleå hoppas få ett framtidsbesked den närmsta tiden, men man kan inte vänta hur länge som helst.

– Det är svårt när vi har två riktigt bra spelare som man väntar på. Vi behöver få något slags besked och göra klart det här så fort som möjligt egentligen.

 – Vi kan inte bara vänta och bara hoppas och sen visar det sig att en eller båda inte kommer spela med oss. Då sitter vi lite i skiten om vi inte kollat på någon plan B eller C.

Är det klart att Barthold spelar basket den här säsongen?

– Jag kan faktiskt inte säga bu eller bä på den frågan. Men vi har en bra dialog och hoppas att det ska lösa sig.

– Hon bevisar ju år efter år att hon kan prestera på en hög nivå. Det är upp till henne vad hon vill göra, jag tror att hon skulle vilja spela EM med Sverige eftersom det gått så bra i landslaget. Vi får vänta och se helt enkelt.

Nyförvärv på gång

Om både Barthold och Nyström väljer att förlänga med Luleå kommer klubben endast behöva värva in en spelare till innan säsongsstarten. En värvning som kan presenteras inom kort.

– Jag har faktiskt skickat ett kontrakt som jag själv skrivit på och där jag väntar på en underskrift från den andra parten innan det är klart. Det hoppas jag kommer inom de närmsta dagarna, säger Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.