Bistro Bar Brygga planerar att öppna som vanligt i år. Trots att man ännu inte löst situationen kring bygglovet. Foto: SVT/Kristofer Naess

BBB öppnar i maj som planerat – trots att de saknar permanent bygglov

Publicerad

I 15 år har Bistro Bar Brygga, eller Färjan som båten också kallas, drivit restaurangverksamhet med tillfälligt bygglov i Norra hamn i Luleå. Men nu kräver kommunen att företaget söker permanent bygglov för att få fortsätta verksamheten.

Färjan är ett välbesökt inslag med upp mot 80 000 besökare varje sommarsäsong. Men efter 15 år med tillfälligt bygglov är det nu stopp för det.

 - Man kan bara få tillfälligt bygglov i 15 år. Först i 10 år och sedan en förlängning med fem år. Det har de fått så därför kan vi inte medge mer, säger Christer Andersson som är chef för bygglovsavdelning Luleå kommun.

BBB räknade med detta

Henrik Gröntvedt som är chef och ägare av verksamheten är inte förvånad över kommunens nej.

– Vi har ju legat där i 15 år så det var förväntat. Nu måste vi i stället söka stadigvarande bygglov.

Det är en möjlighet som finns efter att kommunen i år antagit en ny detaljplan som tillåter permanent verksamhet på vatten i Norra hamn.

Krav för permanent bygglov

– Men då måste färjan tillgodose de krav som gäller för permanent bygglov som utrymningsvägar, tillgänglighet och brandsäkerhet, säger Christer Andersson.

– Vi vet vilka krav som ställs men vi vet inte i nuläget hur vi ska lösa de, säger Henrik Gröntvedt.

Men ni räknar med att kunna öppna restaurangen i slutet av maj som planerat?

– Ja, absolut det gör vi.

Det blir nu upp till miljö- och byggnadsnämnden att slutligen ta ställning till om färjan får permanent bygglov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer