Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör BDX:s vd berätta hur de agerar efter brottsmisstankarna mot några av företagets medarbetare. Foto: Simo Vikström/SVT

BDX-toppar misstänkta i härvan – 63 miljoner frysta

Uppdaterad
Publicerad

Tre misstänka i den stora penningtvättshärvan i Norrbotten har kopplingar till BDX. Företagsjätten tar avstånd från all form av ekonomisk brottslighet.

– Otroligt viktigt för oss att bistå myndigheterna, säger vd Catrin Ingvarsson.

Det var förra veckan som tre män och en kvinna från Norrbotten häktades misstänkta för grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. En misstänkt försattes på fri fot.

Luleå tingsrätt har fryst tillgångar på över 63 miljoner kronor.

– Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete i ett ärende med koppling till logistikbranschen i Norrbotten, sade Nina Stenberg, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Tre misstänkta kopplas till BDX

Företaget BDX är inte misstänkt för några brott. Två av de misstänkta i härvan är dock anställda av bolaget och en är styrelseledamot.

– Det är otroligt viktigt för oss att bistå myndigheterna, svara på deras frågor och lämna den information som efterfrågas, säger vd Catrin Ingvarsson.

De misstänkta penningtvättsbrotten ska ha pågått sedan 2019. För en av de misstänkta redan 2018.

I klippet: Hör henne berätta hur de agerat efter brottsmisstankarna mot de anställda.

FAKTA OM BDX

BDX har 300 medleverantörer som utför uppdragen med totalt 1 500 maskiner och fordon. Den enskilde medleverantören har oftast egna anställda, totalt 1 700 professionella förare.

De flesta medleverantörerna är också delägare i BDX.

Källa: BDX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.