Hör polisens tips hur du ska skydda dig Foto: TT

Hon råkade ut för bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägerier via telefon har ökat kraftigt i Sverige. Oftast är det äldre som drabbas. ”De sa att de ringde från Swedbank ”, säger en kvinna i 80-årsåldern från Kiruna som är en av dem som råkat ut för bedragarna.

Kvinnan, som vill vara anonym, berättar att hon vaknade en tidig morgon av att telefonen ringde.

– De sa att någon hade skickat pengar från mitt konto till Ukraina och behövde mina kontouppgifter. Jag tyckte det var konstigt att banken ringde så tidigt, men eftersom jag var yrvaken reagerade jag inte på det, säger hon.

Polisen ringde

En kort stund efter att hon lagt på luren blir hon uppringd igen, denna gång är det polisen.

– De talade om att det var bedragare som hade ringt och inte banken. Jag kände mig omskakad, jag minns att jag tänkte ”herregud, det får inte vara sant”, berättar hon.

Senare samma vecka får hon höra att en bekant till henne råkat ut för samma sak.

– Tack och lov slutade det lyckligt. Jag tror att det var någon liga som var i farten.

”Hade tur”

Händelsen inträffade i september 2018 men hon har fortfarande svårt att begripa det som hänt.

– Jag hade tur att de inte kom åt mina pengar eftersom polisen lyckades stoppa dem. Jag är rädd att det ska hända igen. När okända nummer ringer vågar jag inte svara, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.