Bedragare på Haparanda kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Efter att någon klistrat reklam på gravstenar och skickat falska fakturor till anhöriga uppmanar Haparanda församling gravrättsinnehavare som drabbats att kontakta polisen.

På Haparanda kyrkogård pågår sedan juni gravstenssäkring vilket innebär att alla gravstenar som utgör en säkerhetsrisk läggs ned och sedan är det upp till gravrättsinnehavaren att åtgärda bristerna. I samband med det arbetet har det dykt upp gröna visitkort på gravstenar med ett telefonnummer dit man kan ringa för att få hjälp med att rikta gravstenen. Det är dock inte församlingen som ligger bakom marknadsföringen.

Fakturor hemskickade

Församlingen har bland annat fått samtal från personer som beställt riktningsarbeten från numret på visitkortet. Personerna bakom har i vissa fall utfört arbetet men fakturorna har sett amatörmässiga ut. Andra har inte beställt något alls men ändå fått fakturor hemskickade.

– Jag tycker att det är både obehagligt och sorgligt. Av alla platser borde man få vara i lugn och ro på en kyrkogård, säger kyrkoherden Juha Rauhala.

Ingen koppling till församlingen

Enligt Haparanda församling har församlingen ingen koppling till marknadsföringen och de har nu plockat bort visitkorten eftersom många upplevt det stötande.

– Det är många som har kontaktat oss. En del känner sig lurade, andra tycker att marknadsföring på kyrkogården inte är rätt, säger kyrkoherden Juha Rauhala.

församlingens hemsida uppmanar man nu alla som drabbats av bluffakturor att polisanmäla händelsen för att få klarhet i det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer