Den saknade personen har setts på isen mellan Bondön och Stenskäret. Foto: SVT

Man återfunnen efter stor sjöräddningsinsats vid Bondön

Uppdaterad
Publicerad

En man befarades ha gått genom isen utanför Bondön i Piteå kommun på tisdagskvällen. Helikopter, svävare och räddningstjänst sökte efter mannen – som nu själv har kommit tillbaka.

Det kom in flera samtal om en man som gått på isen från Bondön i riktning mot Stenskär.

– Inringaren säger att det under rådande temperaturer och med den bristfälliga utrustningen är ett avvikande beteende, berättade flygräddningsledaren Lars Nilsson på Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC).

Det senaste larmet kom in runt 18.30 och JRCC:s helikopter, Kustbevakningens svävare och räddningstjänsten deltog i sjöräddningsinsatsen med drönare.

– Vi har säkrat spår på isen och hittat en cykel. Anhöriga har bekräftat att mannen är saknad, sade Nilsson under kvällen.

Strax efter halv nio berättar insatschef Per Isaksson på räddningstjänsten att mannen är återfunnen vid liv.

– Han har gått från Bondön till Storskäret – det är en promenad på 8 kilometer. Nu har han kommit tillbaka självmant. Vi mötte honom här vid cykeln, vid södra Bondön, säger Isaksson.

Mannen ska ha gått för att besöka en stuga längre ut.

– Han var vid god vigör och nu skulle han cykla in till stan, säger Per Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.