Askgravplatsen på kyrkogården i Kiruna ett svartbygge – måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas pastorat har byggt en ny askgravplats för 2.000 urnor och ett öppet kapell – utan att ha tillstånd från länsstyrelsen.

– Man skäms ju nästan, säger fastighetschefen Tommy Stridsman.

Den femtonde oktober i år avslog länsstyrelsen ansökan om en ny askgravplats och ett öppet kapell. Det är speciellt ceremoniplatsen som inte accepteras och anses få en negativ inverkan på begravningsplatsens kulturhistoriska värden.

”Ta bort kapellet!”

Men problemet är att Kiruna pastorat redan byggt askgravplatsen och det öppna kapellet och dessutom begravt 20 urnor – utan tillstånd.

– Vi kommer sannolikt att förelägga dem att ta bort ceremoniplatsen och komma in med ett nytt förslag. Det är väldigt synd för det krånglar till och fördyrar för dem själva. De har hamnat i en väldigt tråkig situation, säger Jeanette Aro, antikvarie på länsstyrelsen.

Hon säger att länsstyrelsen kan acceptera askgravlunden i efterhand, men inte det öppna kapellet.

Hon är kritisk till att urnor begravts där utan tillstånd.

– Man bör inte begrava urnor utan tillstånd, säger Jeanette Aro.

”Ber om ursäkt”

Hans Stridsman, Kiruna pastorats fastighetschef, erkänner utan omsvep att kyrkoförvaltningen gjort en stor miss.

– Jag kan bara be om ursäkt för att vi inte tänkt på tillståndet helt enkelt. Man skäms ju nästan. Självklart borde vi komma ihåg att det krävs ett tillstånd för det här. Nu är det som det är och vi kan bara beklaga att vi inte har gjort rätt.

Han och kamrer Roland Rova ska nu skriva ett överklagande till förvaltningsrätten.

– Vi ska förklara hur vi har tänkt, men om det inte accepteras så måste vi nog riva bort stolpverket, söka ett annat tillstånd och bygga upp ett nytt. Det känns onödigt och ger oss en extrakostnad på några 100.000-tals kronor, men det kan bli så, säger Tommy Stridsman.

”Mycket olyckligt”

Sirpa Bäckström (S), ordförande i Kirunas kyrkoråd, har nyligen fått information om det så kallade svartbygget.

– Den situation som uppstått är väldigt olycklig. Vi fick det här till oss i kyrkorådets arbetsutskott i förra veckan.

Hur kunde det bli så här?

– Ja, säg det. Jag förutsätter att sådant här fungerar, men i det här fallet har det uppenbarligen inte gjort det, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.