Bengt Enbuske beskådar flaggor från alla länder han besökt Foto: SVT

Bengt i Siekasjärvi har besökt alla världens länder

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare sågverksägaren Bengt Enbuske har rest mer än de flesta. I vintras nådde han målet att ha besökt samtliga av världens 195 självständiga länder. -Det man slås av är hur vänliga alla människor är.

Bengt Enbuskes ivriga resande började när han fick en allvarlig ögonsjukdom. Målsättningen att besöka samtliga självständiga länder i världen klarade han i vintras då han efter flera års visumkrångel fick komma till Saudi-Arabien.

-Väl där var det inga problem att vare sig färdas eller fotografera. Men innan resan hade jag till exempel fått vara på flera läkarbesök för att få visumet, berättar han då vi träffas i hans hem i den lilla byn Siekasjärvi i Övertorneå kommun.

Asien favorit

Byn, som när han reser bort genast har 10 procent färre invånare. Fler än så är det inte som bor där vintertid.

Bland kontinenterna är Asien hans favorit.

-Det är enkelt att resa där och människorna är så vänliga. Afrika är intressant, men det är svårt och dyrt att resa där. Logistiken är inte bra. En resa där tog sju dagar på vägarna och en dag framme, vägarna var så dåliga.

– Ett av de vackraste länderna är Butan, speciellt när man flyger in där mellan bergen och människorna är så ärliga. Du kan ligga på vägen med plånboken på magen och ingen rör dig.

Blev arresterad

Somalia är ett land dit han aldrig återväder. Det har han lovat polisen. Han blev arresterad efter att ha lagt en hand på en kvinnas axel. Till slut släpptes han.

-Det löftet är inte svårt att hålla, säger han med ett skratt.

Hur ser du på att flygresandet påverkar miljön?

-Det gör det ju, men jag tycker inte att det är rätt att försvåra flygandet, utan istället satsa på att det tas fram nytt bränsle, som minskar utsläppen.

Reser på vintern

Han reser på vintern, aldrig på sommaren.

-Vår sommar och de här ljusa sommarnätterna åker jag inte ifrån. Folk jag träffar i andra länder blir så nyfikna när jag berättar om vår sommar, men de flesta vet inte om att vi har midnattssol och vad det innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.