Bensåren förstör Malins liv

Publicerad

I fem år har 30-åriga Malin Degerman i Boden lidit av svåra bensår på sitt vänstra ben. Trots hundratals läkarbesök och 55 operationer är det ingen som kan lösa hennes problem.

Efter en ridhelg för fem år sen fick Malin Degerman ett infekterat skavsår som aldrig läkte ut. I stället spred sig såren ned till hennes vänstra ben. Sårens storlek varierar och kan ibland täcka hela smalbenet och orsaka smärta och infektioner.

Bara under 2016 var hon inlagd fem månader på Sunderby sjukhus och nu spenderar hon 5-6 timmar på sjukhuset varje vecka.

55 operationer

Efter 55 operationer är hennes vänstra ben så svagt att hon inte kan stå på det.

– Från början tänkte jag att det här är nog ett vanligt problem som är lättbehandlat. Initialt var det den inställningen alla hade. Jag hade fem dygn på sjukhus, sen var det hem och tillbaka på jobbet. Men när det hade börjat gå ett år var jag väldigt frustrerad över att ingenting fungerade.

Malin som bara är 30 år, är i dag sjukskriven på heltid och beskriver sitt liv som halverat.

– Jag har varit föreningsaktiv. Ridit sex dagar i veckan, tävlat i hoppning med häst och varit väldigt aktiv i kaninhopp. Jag gör inget av det i dag. Jag knatar runt en kvart med min ponny, det är det jag gör i hästsvängen, säger Malin Degerman.

Läkarna är rådlösa

Det finns ingen diagnos eller förklaring till varför hennes sår uppstod och varför de inte går att bota. Det enda vården kan göra i dag är att symtombehandla.

– Det är den största frustationen. Jag har varit i fyra olika landsting, varit i Umeå, träffat professorer i Uppsala. Jag har träffat den största kompetensen som finns i Sverige. Om ingen av de vet hur man kan komma till rätta med problemet så tror jag ingen får en snilleblixt. De har uttömt sina kunskapskällor.

– Någon gång har jag skojat om att whiskey och cirkelsåg inte vore helt dumt. Men jag tror inte att det skulle vara ett alternativ heller.

LÄS ÄVEN: Tipsen strömmar in till Malin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer